Cradle to cradle

Om het Cradle to Cradle (C2C) principe te verankeren in het onderwijs is Basisschool de Zuidstroom een samenwerking met Buitenstebinnen aangegaan.
Sinds 2014 worden gewerkt aan het plannen maken en uitvoering van een pedagogische leerlijn C2C. Eén die binnenkomt bij leerkrachten/leerlingen en buurtbewoners van Venlo Zuid. Het moet namelijk voor de leerlingen gewoon zijn om C2C te handelen, zowel onder schooltijd als in de vrije tijd.  In het lesprogramma  krijgen zij steeds vaker te maken met dit onderwerp. Er is al veel gebeurd rond het thema bouwen, afvalscheiding, afvalloze school en de (buurt)moestuin.

Zo gaat de school bijvoorbeeld actief aan de gang met het groente- en fruit-afval terug brengen in de kringloop op school zelf. Het groente- en fruitafval wordt gefermenteerd tot bokashi en in de eigen moestuin ingegraven. De leerlingen eten vervolgens de oogst uit de tuin weer op en sluiten daarmee de kringloop.

Een ander voorbeeld is de groene wand. Samen met de bouwmeester zijn grote Legoblokken (Plantblokken) ontwikkeld van biologisch afbreekbaar piepschuim( biofoam). met deze blokken kunnen hele muren opgebouwd worden, waarin plantjes kunnen groeien. In de editie van 2017 was er een door de leerlingen ontworpen balie van deze Plantblokken op het Zomerparkfeest.

Papier kringloop

Het Cradle to  cradle principe is heel goed uit te leggen in de het recyclen van papier. Letterlijk zien kinderen dat je papier eindeloos kunt recyclen.

Lees meer →

Bouwen met Biofoam

Binnen een samenwerking zijn deze biofoam blokken ontwikkeld. Het is een stevig constructie materiaal dat flexibel, sterk en licht is. Het is een bouwmateriaal dat steeds weer ingezet kan worden en opnieuw kan worden opgebouwd.

Zwerfvuil

Aan de slag in je eigen omgeving waar je afval niet thuis hoort.  Door bewust te worden wat er met ons afval gebeurt  en gebruik te maken van afval scheiden, kan afval weer grondstof worden.

Lees meer →

Scroll to top