blauweregen in Venlo

Groene Gevels, Blauwe Regen

Jullie kennen hem wel, ‘de blauwe regen’ in de Kruisherenstraat, achter de bieb. Zij groeit tegen de gevel omhoog, bloeit in het voorjaar blauw en kleurt de stenige achterom groen. De stadstuin in optima forma. Laatst bezocht ik een van de huizen van dit straatje. Samen met de bewoners bekeken we de blauwe regen vol bewondering. Kronkelende takken met verbindingen naar alle kanten. Slingerend groen. “Hoe konden de bebladerde vertakkingen zich nog verder uitbreiden naar hun terras?” Dat vroegen zij zich af. Dat zette mij aan het denken.

Stadbewoners, leven tussen bakstenen en onze kinderen groeien op in beton. Met het groter worden van de stad, komt de natuur zelfs verder weg te liggen en wordt de stad steeds meer afgesneden van onze natuurlijke navelstreng. De binding met de grond ontbreekt. Stadsbewoners herkennen de natuurlijke habitat niet meer, begrijpen daarmee de natuurlijke processen niet en gaan steeds meer hun basis missen. De verbindende natuur moet terug, terwijl de binnenstad blijft. De stadstuin is dus nu belangrijker dan ooit. Het kan!

Kiwi’s kruipen langs de gevels van een flat omhoog. Van het ene balkon naar het andere. Drie hoog achter, rijpen de druiven tussen de wijnranken. Klimhortensia’s ontluiken hun bloemen tot nabij de dakrand. Ik krijg spontaan een idee.

Op balkons plaatsen we aardrijke plantenbakken. Zij vormen daarmee de knooppunten van plantenstengels, slingerend van pot naar pot. De klimplant schiet spontaan nieuwe wortels in elke aarde. Daar vindt zij nieuwe kracht en voedingsstoffen en slingert zich van de ene bewoner naar de volgende. Zo ontstaat een nieuwe gemeenschappelijke, verbindende tuin van groen. Een genetwerkt ecosysteem van verbonden bewoners. Als één van de bewoners met vakantie gaat, vangt als het ware de andere gastheer het automatisch op. De plant is op elke verdieping geworteld. Verticaal en horizontaal. Is niet alleen van de plaatselijke bewoners, maar van ons allemaal, van de stad.

Groeiend van balkon naar balkon, van gevel naar gevel, van straat naar straat. Hier tussendoor spelen onze kinderen, geworteld in de met groen verbonden binnenstad. Dat het kan, bewijst de blauwe regen in de Kruisherenstraat.

Scroll to top